Χορηγούμενη:

Χορηγούμενη:
Πατήστε πάνω στην εικόνα

ZIZANIO NEWS




«..και αντίστροφα ο χρόνος μετράει!» 


Του Κωνσταντίνου Γκελντή (kostasgkelntis1@gmail.com)
Το #φεστιβάλΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ!
Σχεδόν ένας μήνες έμεινε πριν την «μεγάλη γιορτή μας» και είδη έχουμε μπει στο κλίμα του #φεστιβάλΜΑΣ.
Νέες ιδέες, νέα άτομα, με λίγη φαντασία και μια κάμερα για να καταγράψει τη κάθε στιγμή γιατί θα είναι και μοναδική.
Νέοι φίλοι από τον κόσμο, νέες γνωριμίες, νέες εμπειρίες… με το άγχος και την αγωνία πάντα για το.. ΑΝ ΘΑ ΚΛΗΡΩΘΩ!…
Τι κι αν κληρωθείς όμως, τι κι αν δεν κληρωθείς το #φεστιβάλΜΑΣ είναι ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Αυτοί που θα κληρωθούν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κινηματογραφικά εργαστήρια, στην εφημερίδα του φεστιβάλ μας καθώς και σε κριτικές επιτροπές.. Αυτοί τώρα που δεν ήταν και τόσο τυχεροί δεν χρειάζεται να απογοητευτούν καθώς «οι πόρτες είναι ανοικτές» και για αυτούς! Μπορούν να παρακολουθούν τις ταινίες που προβάλλονται κάθε απόγευμα στο Θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο καθώς και να μετέχουν στο κινηματογραφικό εργαστήρι «The Mythos Project» που υλοποιείται τα μεσημέρια – και όχι μόνο… και.. ποιος ξέρει; Ίσως την επόμενη χρονιά να είναι πιο τυχεροί και να έχουν την ευκαιρία να μπουν και οι πιο.. «άτυχοι» στα εργαστήρια!
Καθένας τώρα μπορεί να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και στην Camera Zizanio ως.. Δημιουργός! Αν είσαι νέος έως 20 ετών μπορείς να φτιάξεις την ταινία σου και να τη στείλεις στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ μας! Αυτό είναι και το νόημα!
Κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι από την Ελλάδα και τον κόσμο στέλνουν τις ταινίες τους στο φεστιβάλ μας για να προβληθούν, αλλά και να.. κριθούν!
«Αυτό είναι το φεστιβάλ μας, αυτό προωθεί, την αδελφοσύνη και τη φιλία, τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα!».
Ένα από τα παλαιότερα “ZIZANIA” του Φεστιβάλ μας λέει:«Το 2009 πήρα για πρώτη φορά μέρος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Από τότε, περιμένω το Δεκέμβρη που γίνεται το Φεστιβάλ, το οποίο έχει μεγαλώσει εμένα και πολλά άλλα παιδιά που το αγαπούν.»
..γι αυτό λοιπόν σας περιμένουμε όλους στη μεγάλη γιορτή μας, αυτή της οπτικοακουστικής δημιουργίας, που ξεκινά στις 28 Νοέμβρη να την αγκαλιάσουμε και να την αγαπήσουμε όλοι μαζί!
..και.. μην ξεχνάτε.. ό,τι και αν κάνετε να θυμάστε πάντα ότι.. You Only Live Once!



Η μαγεία του Φεστιβάλ


Της Εύας Σαμαρά

Λίγο πριν την έναρξη του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και της 15ης Camera Zizanio, μια ομάδα έξι παιδιών τα οποία έχουν φοιτήσει ως «ζιζάνια» στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια, πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας για να συμμετάσχουν σε ένα Ελληνογερμανικό ντοκιμαντέρ μαζί με άλλους έξι συνομηλίκους τους.
Είναι γεγονός ότι η Camera Zizanio έχει προσφέρει την ευκαιρία αυτή, των ταξιδιών, σε πολλούς νέους δημιουργούς. Συγκεκριμένα 5 μήνες πριν, το Μάιο του 2015 το 6ο Γυμνάσιο Πάτρας «ταξίδεψε» με την ταινία «Ένας κύκλος σπάει» στη Βουδαπέστη μαζί με άλλες πέντε ταινίες. Την ίδια περίοδο οι ταινίες «Ίσως υπάρχει ελπίδα» του 1ου Λυκείου Πύργου και «Φοίνιξ» απ’ το 2ο ΓΕΛ. Ηγουμενίτσας «ταξίδεψαν» σε φεστιβάλ της Ιταλίας.
Ο ρόλος των ταξιδιών δεν είναι μόνο η διάκριση των ταινιών σε διαγωνιστικό επίπεδο, αλλά και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των μαθητών, η καλλιέργεια των δυνατοτήτων τους και η αίσθηση χαράς και δημιουργίας που αποκομίζουν από τη συγκεκριμένη εμπειρία. Επιπλέον τα ταξίδια δίνουν τη δυνατότητα ένωσης ατόμων διαφορετικού πολιτισμού καταρρίπτοντας προκαταλήψεις και στερεότυπα.
Ένα ακόμη ταξίδι θα πραγματοποιηθεί ξανά στη πόλη του Πύργου στο διάστημα 28 Νοεμβρίου ως 5 Δεκεμβρίου 2015, στο χώρο της Νομαρχίας και του θεάτρου «Απόλλων», οι δράσεις του οποίου θα μας χαρίσουν μια εβδομάδα αξέχαστων στιγμών στο χώρο του θεάματος…







Οι ταινίες των εργαστηρίων...


Φωτό Αρχείου 

Του Κωνσταντίνου Γκελντή (kostasgkelntis1@gmail.com) 

50 ταινίες είναι ο φετινός απολογισμός των εργαστηρίων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της Camera Zizanio… Ταινίες με πρωταγωνιστές τα παιδιά.. Παιδιά από την Ελλάδα και τον κόσμο ένωσαν τις δυνάμεις τους, πήραν τις κάμερες και με την καθοδήγηση των υπευθύνων των εργαστηρίων, δημιούργησαν! 50 ταινίες με σενάρια που βασίζονται στην πραγματικότητα, στον κόσμο που ζούμε… Ταινίες με ηθοποιούς παιδιά, πλαστελίνες και πλαστικά παιγνίδια… Ταινίες που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ την εβδομάδα που μας πέρασε. Οι ταινίες των εργαστηρίων προβλήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε ειδική προβολή στο θέατρο Απόλλων. Όσοι τις χάσατε, μην απογοητεύεστε, μπορείτε να τις αναζητήσετε στο youtube!





Για την Ηρώ μας...


… και κάπως έτσι φτάσαμε στα τελευταία άρθρα μας για φέτος! Πήραμε συνεντεύξεις, κάναμε κριτικές, σας ενημερώσαμε για τα γεγονότα του Φεστιβάλ, σας εκφράσαμε τα όσα νιώσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της φετινής εβδομάδας.
Σε εφημερίδα και blog , εμείς ήμασταν παρόντες. Όμως, πίσω απ’ όλα αυτά τα άρθρα και τις συνεντεύξεις που διαβάσατε, δεν κρύβονται απλώς μερικά ζιζάνια, αλλά ένα από τα πρώτα ζιζάνια της διοργάνωσης. Αυτή δεν είναι καμία άλλη από την αγαπημένη μας Ηρώ. Η Ηρώ, λοιπόν, ανέλαβε την οργάνωση της εφημερίδας και φέτος. Στις πρώτες συναντήσεις όλα κυλούσαν ήρεμα, όπως όμως καταλαβαίνετε, μετά την έναρξη του Φεστιβάλ, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Δεν ήμασταν πολύ συνεπείς ζιζάνια, μερικές φορές, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουμε τη δουλειά της. Έτσι, η Ηρώ με φωνές, αλλά και με χαμόγελα μας έστρωνε στη δουλειά και πάλι. Όταν λοιπόν, τελείωνε, τα χαμόγελα όλων ήταν φανερά, αφού ικανοποιούσαμε το μεγάλο ζιζάνιο – αρχισυντάκτριά μας! Από την όμορφη αυτή διαδικασία, δεν έλειψαν και τα μανταρίνια της, που τόσο αγαπήσαμε! Έτσι ώστε να της τα τρώμε όλα και να αφήνουμε το «νεότερο» μέλος μας νηστικό! Τώρα λοιπόν που η δουλειά έφτασε στο τέλος της, ελπίζουμε πως φέραμε εις πέρας την αποστολή μας και κάναμε περήφανη την Ηρώ μας, που τόσα μας έμαθε και μας χάρισε! Ραντεβού του χρόνου με μεγαλύτερη φαντασία, δημιουργικότητα και συνέπεια, ελπίζουμε, με την στήριξη και την φροντίδα της Ηρώς.
Ηρούλι  Σ’ αγαπάμε!!!
Τα ζιζάνιά σου!!!!!
Μαρία Μπαλάσκα, Β’ Λυκείου
Νάνσυ Μπαλάσκα, Β’ Γυμνασίου






Το δικό μας όνειρο



Την Παρασκευή το μεσημέρι, η Μάνια Ρουμπάνη έκανε μια σύντομη παρουσίαση με αφορμή την διπλωματική εργασία της στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Ο κ. Νίκος Θεοδοσίου, χαρακτήρισε την παρουσίαση της Μάνιας ως την πιο σημαντική στιγμή του Φεστιβάλ και την ίδια ως στέλεχος της διοργάνωσης.
Η Μάνια επισήμανε πως είναι σημαντικό το Φεστιβάλ να έχει το δικό του χώρο, διότι ασφυκτιά στους ανεπαρκείς  χώρους που του παρέχονται. Χρειάζεται τη δική του στέγη. Ανέφερε πως τα σημαντικότερα κλιμάκια της κατασκευής είναι εγκλωβισμένα στο Πολυτεχνείο.
Αρχικά ξεκίνησε με μια αναδρομή στο παρελθόν, στις τέχνες και στο στίγμα που έχουν αφήσει στην πόλη μας. Στη συνέχεια έδειξε τον Πύργο στις μέρες μας και τα σημεία που τον χαρακτηρίζουν. Όσοι ήμασταν παρόντες γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι  το Φεστιβάλ, τόσο για την πόλη, όσο και για εμάς. Έτσι δεν χρειάστηκε να γίνει αναφορά σε αυτό, οι εικόνες για εμάς μιλούσαν από μόνες τους. Όμως ήταν αναγκαίο να γίνει αναφορά στην παρουσίαση που έκανε στην σχολή της. Έπειτα, προχώρησε σε έναν ετήσιο απολογισμό όσον αφορά τον αριθμό ταινιών, θεατών, αλλά και την ανοδική πορεία του Φεστιβάλ, εκτός του έτους 2009 και 2010, όπου η κρίση δεν παρέλειψε να εισβάλει και στο Φεστιβάλ μας. Το 2011 όταν ο κόσμος κατάλαβε πως το Φεστιβάλ κινδυνεύει, οι συμμετοχές και ο εθελοντισμός αυξήθηκαν και πάλι. Αργότερα, προχώρησε σε μια λωρίδα χρόνου.
Μέσα στην εργασία της ήταν αδύνατον να μην αναφερθεί στην αναμονή της θεσμοθέτησης. Τόνισε πως χρειαζόμαστε το δικό μας κτίριο, εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων χώρων.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν όλες οι δράσεις μέσα σε ένα μόνο κτίριο. Το κτίριο οπτικοακουστικής παιδείας είναι το κτίριο που θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, όχι μόνο την επιφανειακή εβδομάδα όπου είναι γνωστό πως πραγματοποιείται, αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Θα ήταν εξαιρετικό, ένα μέρος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού να φιλοξενούνται στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγαλώνει το Φεστιβάλ,
Τέλος, αναφέρθηκε σε παραδείγματα κτιρίων, παρόμοιων διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Μαρία Μπαλάσκα, Βάσω Λιακοπούλου – Β’ Λυκείου










Τα μουσικά χρώματα μέσα από τα μάτια ενός αγοριού...


Κριτική της ταινίας «Το αγόρι και ο κόσμος»
«Το αγόρι και ο κόσμος», είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, που μας δείχνει την ιστορία ενός αγοριού που αναζητά τον πατέρα του, ο οποίος έφυγε από το χωριό του για να βρει δουλειά στην πόλη. Ο μικρός φεύγει έχοντας μαζί του μόνο μια οικογενειακή φωτογραφία. Στο ταξίδι του συνάντησε διάφορους ανθρώπους και γνώρισε το καλό και το κακό. Αυτή η ταινία δεν έχει διαλόγους, αλλά μας μιλάει μέσα από εικόνες, χρώματα και μουσικές. Ο σκηνοθέτης μας κάνει να νιώσουμε όπως ένιωθε το αγόρι και μας βάζει να σκεφτούμε πώς θα νιώθαμε εμείς αν βρισκόμασταν στην θέση του. Μας μαθαίνει ότι το καλό δεν νικάει πάντα, ότι υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή μας που το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά πρέπει να προσπαθούμε και να μην χάνουμε την ελπίδα μας, γιατί μπορούμε να στηριζόμαστε σε μικρά πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους.
Νάνσυ Μπαλάσκα – Β’ Γυμνασίου





«Η τέχνη μαθαίνει τον άνθρωπο να βλέπει την ομορφιά της ζωής»


Συνέντευξη από τον Μανώλη Μαυροματάκη
Σάββατο στη τελετή έναρξης γνωρίσαμε τον κύριο Μανώλη Μαυροματάκη, ένα πρόσωπο που τιμήθηκε δίκαια για το ήθος και τη συνέπειά του και έχει βραβευτεί ως καλύτερος ηθοποιός στο φεστιβάλ Νάσβιλ για την ταινία «Ο Εχθρός μου». Η καλοσύνη του και η ετυμολογία του μας μάγεψε!

Πώς αισθάνεστε που το φεστιβάλ επέλεξε εσάς ως τιμώμενο πρόσωπο για το ήθος και τη συνέπειά σας στο θέατρο και τον κινηματογράφο;
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλη χαρά. Είναι ένα πολύ καταξιωμένο φεστιβάλ και ο διευθυντής του πολύ εργατικός. Είναι πολύ δύσκολο να κρατάς τόσα χρόνια ένα φεστιβάλ σε ένα χώρο που δεν είναι Αθήνα και σε τέτοιο επίπεδο. Τιμή αισθάνεται οποιοσδήποτε τιμάται!
Έχετε ξανάρθει στο φεστιβάλ μας; Πώς σας φαίνεται; Είστε σύμφωνος που τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε αυτό;
Είμαι πάρα πολύ σύμφωνος. Δεν έχω ξανάρθει και δυστυχώς δε θα μείνω. Ξελογιάστηκα και θα ήθελα πάρα πολύ να μείνω, αλλά δυστυχώς έχω δουλειές που με τραβάνε πίσω στην Αθήνα. Με μια βόλτα που έκανα στην πόλη ενθουσιάστηκα και γνώρισα ανθρώπους, πιτσιρίκια με χαμόγελα και χάρηκα πάρα πολύ και θα ήθελα να παραβρεθώ ξανά.
Το τελευταίο διάστημα γίνατε ευρέως αναγνωρίσιμος από γνωστή διαφήμιση, παρόλο που έχετε κερδίσει πολλές διακρίσεις με πιο πρόσφατη αυτή του καλύτερου άνδρα ηθοποιού για την ταινία «Ο Εχθρός μου» στο φεστιβάλ Νασβιλ. Πώς αισθάνεστε για αυτό;  
Καλά νιώθω (γέλια). Αρχικά το ότι είμαι ευρέως γνωστός δε με έκανε να χαρώ. Δεν ήταν ο σκοπός μου, απλά αυτό είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Όταν ένας ηθοποιός είναι αναγνωρίσιμος συνεπώς έχει και δουλειά, αλλά μάλλον ήταν δικό μου ζήτημα ότι δε μπόρεσα να διαχειριστώ την δημοσιότητα. Γενικά όταν έχω τη δυνατότητα διαλέγω επιλεκτικά τις δουλειές μου. Στάθηκα τυχερός από νωρίς, ωστόσο δε στέφονταν πάντα όλες από επιτυχία .Η τηλεόραση είναι το πιο επιλεκτικό ΜΜΕ, εφόσον αυτό που πρέπει να κάνεις είναι απαραίτητο να αρέσει στο κοινό. Παύει το καλλιτεχνικό δημιούργημα να είναι δημιούργημα και γίνεται μαζικό προϊόν.
Πώς μπορεί το θέατρο και ο κινηματογράφος να επηρεάσει την ψυχολογία των ανθρώπων στις δύσκολες μέρες που ζούμε;
Μπορεί πιστεύω πάρα πολύ! Η τέχνη μαθαίνει τον άνθρωπο να βλέπει την ομορφιά της ζωής, να την τρέφει και να μπορεί να αναγνωρίζει πού δεν υπάρχει αυτή η ομορφιά. Με τον όρο ομορφιά δεν εννοώ την εξωτερική ομορφιά, αλλά αυτήν της ζωής, όπως είναι η φιλία και ο έρωτας. Η τέχνη σου ξαναθυμίζει αυτό το είδος ομορφιάς και σου διευρύνει τον κλειστό ορίζοντα που σου βάζει η καθημερινότητα και κυρίως αυτή η δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε τώρα. Για να ξεσηκωθεί ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είναι όμορφη η ζωή και να παλέψει για αυτή, γιατί είναι όμορφη και όχι επειδή πρέπει.
Θα ενθαρρύνατε ένα νέο να ακολουθήσει το χώρο της τέχνης;
Με τα χίλια (γέλια). Οι συμβουλές μου δε θα βοηθήσουν, αν δε μπεις και δε διεκδικήσεις μόνος σου αυτά που ψάχνεις στο χώρο της τέχνης. Η ζωή δεν έχει προσπέκτους, δεν έχει manual.Είναι μια ιστορία που δε μπορείς να προσδιορίσεις. Στη ζωή μας έχουν αξία και οι επιθυμίες και οι ανάγκες των άλλων.
Σας ευχαριστούμε πολύ! 
Γεωργία Δημοπούλου, Μαριλένα Ποζάντζη , Βασίλης Αθανασόπουλος – Β’ Λυκείου









Εχθρός του καλού … το καλύτερο


Και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες προσδοκίες όσον αφορά στην καλύτερη λειτουργία του φεστιβάλ. Έτσι λοιπόν, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα κινηματογραφικά εργαστήρια και αίθουσες προβολών, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλο και περισσότερα άτομα να ζήσουν αυτήν την αξέχαστη εμπειρία! Θα μπορούσαν επίσης οι παράλληλες  δράσεις  να απλώνονται  σε περισσότερα σημεία του νομού και γιατί όχι, με πλουσιότερη θεματολογία. Για παράδειγμα, θα ήταν ωραίο να στηθούν περίπτερα του φεστιβάλ σε κεντρικά σημεία των πόλεων. Αυτά θα λειτουργούσαν ως σταθμοί ενημέρωσης και με τις δράσεις  τους θα μετέφεραν το κλίμα του φεστιβάλ σε μικρούς και μεγάλους. Οι προσδοκίες και οι προτάσεις μας για ένα ακόμη καλύτερο φεστιβάλ δεν τελειώνουν εδώ. Κάθε δημιουργική ιδέα είναι ευπρόσδεκτη!
Βάλτε μπρος τους μηχανισμούς φαντασίας σας και καν’ τε τις προτάσεις σας
 στο e-mail  μας:zizanionews@gmail.com
Γωγώ  Λεωνιδοπούλου  –  Α’ ΛυκείουΈλενα Σχίζα –  Γ’ ΓυμνασίουΕύα Δαφνερού  –  Γ’ Λυκείου





Πάντα εκεί…




Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους έρχεται κάθε χρόνο στην πόλη μας για να φέρει σε επαφή εκατοντάδες παιδιά με τη μαγεία της μεγάλης οθόνης… Έρχεται να ενημερώσει, να προβληματίσει, να παρασύρει τις παιδικές ψυχές σε έναν κόσμο που η εικόνα μεταμορφώνει τη σκοτεινή αίθουσα του σινεμά σε πηγή φωτός για τα διψασμένα για αισθητική ποιότητα παιδιά της επαρχίας…
Τα σχολεία επί μία εβδομάδα, εδώ και 16 χρόνια ζουν έντονα στους ρυθμούς του φεστιβάλ.. Μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια μπορούν να είναι θεατές επιλεγμένων ταινιών από όλον τον κόσμο, να είναι μέλη κριτικών επιτροπών, δημοσιογράφοι στην εφημερίδα «ZIZANIO NEWS» και στο κανάλι του φεστιβάλ «DAILY NEWS», δημιουργοί ταινιών στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών νέων δημιουργούν…
Συμμετέχουν ενεργά σε κινηματογραφικά εργαστήρια, γίνονται δέκτες μια αύρας και μιας κουλτούρας που προετοιμάζει τους αυριανούς ανθρώπους της έβδομης τέχνης με τρόπο που να υπηρετούν τον άνθρωπο…
Το φεστιβάλ έχει τεράστια δύναμη γιατί βγάζει χιλιάδες παιδιά της επαρχίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό που συνεπάγεται η υποκουλτούρα και η φτηνή διασκέδαση… βγάζει απ” το περιθώριο νέους ανθρώπους και τους δίνει τη δυνατότητα να αναδειχτούν, να αξιοποιήσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο και να γίνουν δημιουργοί…
Η συνεύρεση επίσης με νέους και παιδιά από άλλες χώρες δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ισχυρών δεσμών φιλίας, γεγονός που βγάζει από την εσωστρέφεια και την απομόνωση νέους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι για ποικίλους λόγους στο περιθώριο της ζωής…
Τέλος, οι παράλληλες με την προβολή ταινιών πολιτιστικές δράσεις δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά της πόλης μας να βιώσουν εμπειρίες πολύτιμες για την ενίσχυση της ψυχής και του μυαλού τους που χαράσσουν και διαμορφώνουν ένα ποιοτικό μέλλον…
Κων/νος Γκελντής – Α’ Λυκείου










Σάββατο 29 Νοέμβριου … «Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό»


Το Φεστιβάλ αρχίζει! Σάββατο 29 Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία που έχει οριστεί για την έναρξη του 17ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καθώς και της 14ης Camera Zizanio. Επιτέλους! Η μέρα αυτή ήρθε για κάθε λογής ζιζάνια, παλιά, νέα, μικρά, μεγάλα, επερχόμενα. Αυτή η μέρα είναι ξεχωριστή για όλους τους φίλους του Φεστιβάλ μας. Μα, θα μπορούσε να υπάρξει κάτι που θα μετριάσει τη χαρά μας; Εκτός από το Φεστιβάλ που μας ενώνει, τα τελευταία χρόνια μας δένουν πολλές κοινές εικόνες προερχόμενες από παγκόσμια εμβέλεια. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω.
Με αφορμή αυτή την ημέρα θα σταθώ στις εικόνες που μας ήρθαν από την Παλαιστίνη (μετά την Παλαιστίνη δεν θέλω να βάλλω τελεία, αλλά άνω τελεία. Δεν ξέρω όμως πώς να το κάνω..). Εικόνες οπτικές, άγριες, άσχημες, γεμάτες βία, πόνο, φόβο, ελπίδα, αισιοδοξία, ξανά πόνο, ξανά χαμόγελα και η σφαγή συνεχίζεται…
Σήμερα 29/11 γιορτάζεται, όπως κάθε χρόνο από το 1947 σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η «Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό». Η επιλογή της 29ης Νοεμβρίου δεν είναι καθόλου τυχαία. Σε ιστορικό πλαίσιο, τότε λήφθηκε η απόφαση για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης, ενός «Εβραϊκού» και ενός «Αραβικού», με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, η οποία θα υπόκειται σε ειδικό καθεστώς.
Μάλλον ξέφυγα! Ή μήπως όχι; Τι κοινό μπορεί να έχει ένα ειρηνικό Φεστιβάλ με εικόνες πολέμου;
Το φεστιβάλ μας, μέσα σε όλα τα καλά που απλόχερα μας προσφέρει,-γνώσεις, επικοινωνία, ανεκτικότητα, σεβασμό στο διαφορετικό -σίγουρα μας καλλιεργεί ειρηνικές και αντιπολεμικές τάσεις. Όλοι γνωρίζουμε, ότι μέσω των ταινιών και δράσεων του Φεστιβάλ γίνεται συνάντηση και συνένωση διαφόρων λαών. Με αφορμή, λοιπόν, την ημέρα έναρξης του δικού μας Φεστιβάλ και της σπουδαίας μέρας αλληλεγγύης προς τον Παλαιστίνιο λαό, ας περάσουμε όλοι ένα αντιπολεμικό μήνυμα. Αυτό, να ξεπεράσει σύνορα και λαούς. Να μας ενώσει και να μας κάνει δυνατότερους, ώστε το αγαπημένο μας Φεστιβάλ με τις ταινίες και τα εργαστήριά του να γίνει δίαυλος, για την αλλαγή του κόσμου μας που υπομονετικά καρτερούμε.
ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!!!
Ανδριάνα Θεοχάρη – Γ’ Λυκείου




Εξασκώντας τα … εγγλέζικα



Χθες παρακολουθήσαμε ένα μίνι σεμινάριο αγγλικών με καθηγήτρια την Αννίτα Μαυρίκη. Η Αννίτα μας έδωσε συμβουλές για το πώς να πάρουμε μια σωστή συνέντευξη στα αγγλικά, ενώ δεν ήταν λίγες και οι απορίες από μεριάς μας. Εστιάσαμε στην πυραμίδα των ερωτήσεων, η οποία περιελάμβανε συγκεκριμένες λέξεις και εκφράσεις οι οποίες είναι χρήσιμες για μια ολοκληρωμένη συνέντευξη. Ως νεαροί δημοσιογράφοι ακούσαμε με προσοχή αυτά που παρέδωσε η υπεύθυνη του σεμιναρίου και είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε στους διάφορους καλεσμένους, επισκέπτες και εθελοντές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Τα μαθήματα αγγλικών μας φάνηκαν πολύ χρήσιμα, θα συνεχιστούν και … έχετε το νου σας για να δείτε τα αποτελέσματα!
Ιωάννης Αγγελόπουλος – Β’Λυκείου



Τι είναι το φεστιβάλ;


Τι είναι για σένα το φεστιβάλ μικρέ ή μεγάλε αναγνώστη; Είναι μήπως διασκέδαση; Είναι μήπως χαρά; Είναι μήπως ευτυχία; Ε λοιπόν το φεστιβάλ μας (ναι «μας») είναι όλα αυτά μαζί!
Για  “μας τα ζιζάνια το φεστιβάλ είναι γιορτή! Καλωσήρθατε λοιπόν στην μεγαλύτερη γιορτή οπτικοακουστικής δημιουργίας! Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio είναι και φέτος εδώ για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους (και όχι μόνο). Εδώ όπου Έλληνες και ξένοι, μικροί και μεγάλοι, φίλοι και εχθροί γίνονται ένα, ώστε να αποτελέσουν την μεγαλύτερη δύναμη ενάντια σε κάθε συντηρητικό και κατεστημένο. Εδώ όπου ο κόσμος διασκεδάζει, αλληλοεπικοινωνεί και συμμετέχει σε δεκάδες δραστηριότητες που αφορούν… τι άλλο; Τον κινηματογράφο! Εδώ και ορισμένα χρόνια λοιπόν τα ζιζάνια φέρνουν στον Πύργο (και όχι μόνο vol. 2) την άνοιξη μέσα από ταινίες, κινηματογραφικά εργαστήρια και πολλή πολλή χαρά!
Ετοιμαστείτε λοιπόν… Τι περιμένετε; Έφτασε!
Σας καλωσορίζουμε και πάλι στο Φεστιβάλ μας! Και μην ξεχνάτε…
Το φεστιβάλ είναι γιορτή!
Βασίλης Αθανασόπουλος – B’ Λυκείου 
Ρούλα Μπεβούδα – B’ Λυκείου










Χρήστος Κωνσταντόπουλος: «H νεανική δημιουργικότητα είναι πάντα κάτι καινούριο στο Φεστιβάλ»



Συνέντευξη από τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο
Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος και έχει διατελέσει Οργανωτικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, μας μίλησε για την προετοιμασία του και τις προσδοκίες του από την φετινή διοργάνωση.
Ποιος είναι ο ρόλος σας στο φεστιβάλ;
Υλοποιώ  αυτά που μου δίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Camera Zizanio.
Πόσο καιρό προετοιμάζεστε για το φεστιβάλ;
Ένα χρόνο. Για την ακρίβεια δεκατρείς μήνες, ένα μήνα πριν αρχίσει το φεστιβάλ έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το επόμενο. Είναι μια συνεχής ροή.
Τι υπάρχει πίσω από την μία εβδομάδα που διαρκεί το φεστιβάλ;
Υπάρχει μια απίστευτη δουλειά που γίνεται από πολλούς ανθρώπους. Αρκετές δραστηριότητες και ταξίδια κατά τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν πολλές ταινίες, τις οποίες βλέπει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Γενικότερα μια πολύ μεγάλη προετοιμασία με άγχος, συγκρούσεις, αλλά και συμβιβασμούς για να βγει το αποτέλεσμα που έχουμε κάθε χρόνο.
Τι καινούριο υπάρχει στο φετινό φεστιβάλ;
Κάθε χρόνο το καινούριο θέμα που θέτει το φεστιβάλ ουσιαστικά το φέρνουν οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό, δηλαδή η νεολαία.  Αυτό που είναι πάντα καινούριο είναι η νεανική δημιουργικότητα, το κέφι και η μεγάλη λαχτάρα για την συμμετοχή των παιδιών. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό που συμβαίνει στο φεστιβάλ και αυτό είναι κάθε χρόνο διαφορετικό από την προηγούμενη χρονιά.
Ποιες προσδοκίες έχετε από την φετινή διοργάνωση;
Καταρχάς να κυλίσουν όλα ομαλά. Να μην υπάρχουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής. Η σημαντικότερη, όμως, προσδοκία που εγώ τουλάχιστον προσωπικά έχω είναι όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ, να το ευχαριστηθεί ο καθένας με τον τρόπο του, να αξιοποιήσουν το χρόνο που θα έχουν εδώ, είτε ως επαγγελματίες είτε ως επισκέπτες είτε ως συμμετέχοντες από τα σχολεία του Πύργου που συμμετέχουν στα εργαστήρια και στις άλλες δραστηριότητες του φεστιβάλ και να εκμεταλλευτούν τη διοργάνωση, κάνοντας πράγματα για τους εαυτούς τους και την κοινωνία.
Μαρία Μπαλάσκα – Β’ Λυκείου 
Ιωάννης Αγγελόπουλος – Β΄ Λυκείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.