Χορηγούμενη:

Χορηγούμενη:
Πατήστε πάνω στην εικόνα

Ας ΠΕΡΠΑΤήΣΟΥΜΕ ΣΤηΝ ΠόΛΗ

Ενδοοικογενειακή βία.Τι συμβαίνει στα ελληνικά σπίτια;

Η βία κατά των παιδιών και γυναικών στην οικογένεια αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με σοβαρές συνέπειες.



Στατιστικά έχει βρεθεί ότι στην Ευρώπη 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί βία κάποια στιγμή στη ζωή της από το σύζυγο ή το σύντροφο της. Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των στοιχείων που αφορούν τη συχνότητα των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από γυναίκες θύματα στις συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά το διάστημα 2002 – 2005, το πρώτο περιστατικό βίας παρατηρείται συνήθως μετά το γάμο (56,06%) και οι γυναίκες, παρά τη βίαιη συμπεριφορά του συζύγου τους (80%), εξακολουθούν να μένουν μαζί τους (65,22%). Η συνηθέστερη μορφή βίας είναι η ψυχολογική και η σωματική, ενώ λιγότερο συχνά αναφέρεται μόνο η ψυχολογική βία.

Γράφει η Παντελίδου Στέλλα, Κλινική Ψυχολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου Πανεπιστημίου και η κυρία Βακαλοπούλου Αθηνά, Κοινωνιολόγος, MSc Αγωγής & Προαγωγής Υγείας, συνεργάτες του κυρίου

Στυλιανίδη Στέλιου, Ψυχιάτρου-Ψυχαναλυτή, Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής, στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Tί συμβαίνει στα ελληνικά σπίτια; 

Θα χαρακτηρίζαμε την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα ως «αόρατη» βία, συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό από τις κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίες λόγω της ντροπής και ενοχής που αισθάνονται δεν αποκαλύπτουν τη βία που υφίστανται, δεν αναζητούν βοήθεια κι έτσι εγκλωβίζονται σε καταστροφικές καταστάσεις τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά τους, εφόσον υπάρχουν μέσα στην οικογένεια. Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιλαμβάνει μόνο τη σωματική κακοποίηση, αλλά τις άμεσες και έμμεσες απειλές, τη συναισθηματική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, την κοινωνική απομόνωση, τον οικονομικό έλεγχο και γενικότερα όλες εκείνες τις συμπεριφορές που ωθούν ένα άτομο να ζει υπό ένα διαρκή φόβο. Συνδέεται δε άρρηκτα με την καταπάτηση των κυρίαρχων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ασφάλειας και ισότητας μέσα στην οικογένεια και τη νομική προστασία.

Ποιες είναι οι φάσεις της ενδοοικογενειακής βίας; 


Η βία μέσα στην οικογένεια αντικατοπτρίζει σχέσεις άνισης δύναμης οι οποίες παράγουν και επιτρέπουν την καταπίεση καθώς και όλες τις μορφές βίας. Χαρακτηρίζεται από τρεις φάσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά μέσα στην οικογένειαΚατά το πρώτο στάδιο προκαλείται σταδιακά αυξητική ένταση, όπου το θύμα υπόκειται σε λιγότερο βίαιες συμπεριφορές, όπως είναι οι απειλές και προσβολές. Τα θύματα σύντομα διαισθάνονται ότι θα ακολουθήσει η σωματική βία, κι έτσι προσπαθούν να την αποφύγουν ενεργώντας συγκαταβατικά. Το δεύτερο στάδιο της βίας, εκείνο της έντονης επίθεσης, χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη σωματική επιθετικότητα εξαιρετικά βίαιη και επικίνδυνη.  Στο τελευταίο στάδιο, ο θύτης ενεργεί απολογητικά και συμπονετικά προς το θύμα, ενώ υπόσχεται πως οι σκηνές βίας δε θα επαναληφθούν.

Ο κύκλος της βίας.

Το θύμα διασφαλίζει τη φροντίδα και αγάπη του θύτη και έχοντας ως δεδομένο ότι η σχέση τους θα «επουλωθεί», ξεκινά να κατακλύζεται από ενοχές θεωρώντας τον εαυτό του ως υπεύθυνο για τη βίαιη συμπεριφορά του θύτη. Αυτομάτως, ενώ ολοκληρώνεται το τρίτο στάδιο, ενεργοποιείται ξανά το πρώτο και έτσι διαμορφώνεται ο λεγόμενος «κύκλος της βίας». Ανάγοντας αυτό το σχήμα στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο θα λέγαμε ότι η διαδικασία παραγωγής βίας είναι επίσης κυκλική: ξεκινά από την οικογένεια, επεκτείνεται στο κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν και εν συνεχεία είτε ενισχύεται είτε αποδυναμώνεται ξανά μέσα στην οικογένεια.

Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στην υγεία του θύματος είναι ανεξάντλητες και καταστροφικές.


Οι γυναίκες που κακοποιούνται αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, προβλήματα που τις απομονώνουν από την υπόλοιπη οικογένεια και τον φιλικό περίγυρο ενώ παράλληλα δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους και να παραμείνουν λειτουργικές στην καθημερινότητά τους.  Επιπλέον επηρεάζεται ο ρόλος τους ως μητέρα, καθώς οι συναισθηματικές ελλείψεις, οι ανικανοποίητες ανάγκες και επιθυμίες δε μπορούν παρά να μην εκδηλώνονται στη συμπεριφορά και τη σχέση με τα παιδιά της. Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας δε για τα τελευταία είναι ίσως οι σοβαρότερες: αυξάνονται οι πιθανότητες κακομεταχείρισης των ίδιων των παιδιών, βρίσκονται σε απόλυτο κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια βίαιων πράξεων μέσα στο σπίτι, δεν μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές, υποστηρικτικό και ήρεμο περιβάλλον, αισθάνονται έντονο φόβο, άγχος, ενοχές και ντροπή με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συμπτώματα τραύματος με χαρακτηριστικό τους εφιάλτες.

Αυξήθηκε η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα λόγω κρίσης;

Δεδομένων των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (οικονομική κρίση, ανεργία, μεγάλος αριθμός μεταναστών) και των εμπειρικών και ερευνητικών στοιχείων που αναδεικνύουν το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας ως ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα, προκύπτει η ανάγκη για ανάπτυξη ολοκληρωμένων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της κακοποίησης. Η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική και λόγω του περιορισμένου αριθμού υπηρεσιών εξειδικευμένων στα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει αδυναμία κάλυψης των αιτημάτων για διαχείριση περιστατικών κακοποίησης.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου στις νησιωτικές περιοχές, όπου οι κοινωνικές υπηρεσίες υπολειτουργούν ή δεν υπάρχουν ενώ τα υπάρχοντα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας  καθιστούν συχνά αδύνατη την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ ειδικό πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Γυναικών και Επαγγελματιών σε θέματα αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EMPOWER_W (www.empowerw.eu/). Τα δεδομένα της αξιολόγησης του προγράμματος έδειξαν αποτελεσματικότητα της παρέμβασης για τις γυναίκες που συμμετείχαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα, σε επίπεδο μείωσης συμπτωμάτων ψυχοπαθολογίας, περιορισμού των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, βελτίωσης της αυτοεκτίμησης και της ικανότητας διαχείρισης των συγκρούσεων στην οικογένεια. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την παρέμβαση, ενώ φαίνεται ότι βελτιώθηκαν οι δεξιότητες διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Η εξέλιξη της βίας και εγκληματικότητας στην Ελλάδα είναι αυξητική τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η οποία μοιραία συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης αναπαράγοντας διαρκώς το φόβο της θυματοποίησης, και την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Επομένως  η διαρκής εκπαίδευση του κοινού με στόχο την αλλαγή των κοινωνικών προτύπων που ευνοούν τη βία μέσα στην οικογένεια και η ευαισθητοποίησή του  γύρω από τις επιπτώσεις της βίας στα θύματα και κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά, καθίσταται απολύτως αναγκαία. Η προαγωγή του «αθέατου» αυτού κοινωνικού φαινομένου ως ένα δημόσιο ζήτημα που να αφορά όλους, αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην μείωση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και τη μηδενική ανοχή απέναντι σε αυτή.







Επόμενο Θέμα:



Χριστουγεννιάτικο χωριό στο πάρκο ΣΠΚ - Από τον δήμο και την τοπική κοινότητα Πύργου



Δεκάδες εθελοντές έχουν επιστρατευτεί για την μεταμόρφωσή του

Του Γιάννη Σπυρούνη -- ilialive.gr 

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει σε λίγες μέρες εκατοντάδες παιδιά και γονείς της ευρύτερης περιοχής του Πύργου, που θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στον μαγευτικό κόσμο των Χριστουγέννων, μέσα σε ένα ξεχωριστό θεματικό πάρκο, στο Χριστουγεννιάτικο χωριό που άρχισε να στήνεται στο πάρκο ΣΠΚ από τον δήμο και την Τ.Κ Πύργου. Όχι, ο Άη Βασίλης δεν μένει (μόνο) στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας. Μένει όπου υπάρχει χριστουγεννιάτικη διάθεση, όπου υπάρχουν παιδικά χαμόγελα, και όπου η αθωότητα και η διασκέδαση μπορούν ακόμη να επισκιάσουν το συνεχές κατσούφιασμα της υπόλοιπης χρονιάς.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Πύργου, το  γιορτινό κλίμα να ήταν «φτωχο»  και τον Χριστουγεννιάτικο τόνο να τον έδινε κυρίως η αγορά και οι στολισμένες βιτρίνες, ωστόσο φέτος η δημοτική αρχή με την υποστήριξη δεκάδων εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων της περιοχής, αλλά και μαθητών σχολείων, σχεδόν χωρίς κανένα κόστος, αποφάσισε να δώσει χαρά στα παιδιά. Έτσι, αποφασίστηκε το πάρκο ΣΠΚ να μεταμορφωθεί σε ένα ζωντανό παραμύθι, με πολλές δραστηριότητες, μουσική και δημιουργικά εργαστήρια όπου τα μικρότερα κυρίως παιδιά θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ διαφόρων δράσεων, με πολλές εκπλήξεις. Την διοργάνωση των εκδηλώσεων και την διαμόρφωση του χώρου, έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος ανακύκλωσης Διονύσης Μπέλτσος και η πρόεδρος της Τ.Κ Πύργου Δώρα Κριτσάρη που πλαισιώνονται από πολλούς εθελοντές με την συνδρομή και των σχολείων της πόλης  έτσι ώστε να μην υπάρξει κόστος, με μόνο όπλο την φαντασία, το κέφι και την όρεξη για δουλειά και προσφορά. Ήδη στο πάρκο ΣΠΚ έχουν αρχίσει εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης του χώρου ενώ κατασκευάζονται και τα πρώτα κιόσκια, που θα μεταμορφωθούν σε κουκλίστικα σπιτάκια για τον Άγιο Βασίλη και το εργαστήριο του, καθώς και για τις δραστηριότητες των παιδιών στα καλλιτεχνική εργαστήρια. Μάλιστα δεν αποκλείεται από σήμερα να μπουν λινάτσες γύρω από το πάρκο ΣΠΚ για να περιφρουρήσουν τις εργασίες από τα αδιάκριτα βλέμματα και κυρίως για να διατηρήσουν την έκπληξη. Για τον ίδιο λόγο και η δημοτική αρχή προσπαθεί να κρατήσει το όλο γεγονός ως επτασφράγιστο μυστικό. Πάντως πληροφορούμαστε ότι οι μαθητές στα σχολεία έχουν ενημερωθεί γι αυτό και μάλιστα τους ζητήθηκε να συνδράμει το κάθε παιδί με ένα στολίδι και κάποια υλικά- όσα τουλάχιστον παιδιά μπορούν- και με την παρουσία του φυσικά στο όλο στήσιμο. Λίγες μέρες πριν τις Γιορτές, το Χριστουγεννιάτικο χωριό θα ανοίξει τις πύλες του, με συγκεκριμένο πρόγραμμα κάθε μέρα που θα περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, καραγκιόζη, κλόουν, κουκλοθέατρο, καλλιτεχνικές δημιουργίες κ.α ενώ ο Άγιος Βασίλης θα υποδέχεται τους μικρούς και μεγάλους φίλους του.  Τα παιδιά θα παίζουν και θα μαθαίνουν στα δημιουργικά εργαστήρια, κατασκευάζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια και ζωγραφικές σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με τη βοήθεια εθελοντών παιδαγωγών. Προσπάθεια γίνεται από την δημοτική αρχή για να μπορέσει να λειτουργήσει στο χώρο και ένα κυλικείο για την εξυπηρέτηση του κόσμου, γι αυτό και με απόφαση του Δ.Σ παραχωρήθηκε στους προσκόπους του Πύργου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.






Συνεχίζουν με καταλήψεις και πορείες οι μαθητές στην Ηλεία



Αν και ο Λοβέρδος απειλεί με μάθημα ακόμα και στις διακοπές του Πάσχα – Εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις

Του Γιάννη Σπυρούνη - ilialive.gr
Αρκετά σχολεία στην Ηλεία – περί τα είκοσι αναφέρουν επίσημες πηγές – συνέχισαν και χθες την κατάληψή, που ξεκίνησε από μια ανάρτηση – μήνυμα στο Facebook. Συνολικά περί τα 500 σχολεία τελούν υπό κατάληψη ανά την Ελλάδα σύμφωνα με υπηρεσιακή ενημέρωση που είχε ο Υπουργός Παιδείας. Ο κ. Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής προειδοποίησε πως υπάρχει το 170 Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζει τι ισχύει σε περιπτώσεις καταλήψεων. Στον Πύργο, χθες το πρωί τα τέσσερα λύκεια της πόλης συγκεντρώθηκαν σε ήρεμο κλίμα στο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, αλλά ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό, απουσίαζε από το γραφείο του για υπηρεσιακούς λόγους.
Επόμενο είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αντιδρά στις καταλήψεις των σχολείων, αναφέροντας διάφορα επιχειρήματα. Το Προεδρικό Διάταγμα για τις περιπτώσεις αυτές αναφέρει τα εξής:
- Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκησε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.
- Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
- Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του.
- Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.


 Οι μαθητές τον πρώτο λόγο…
Στην Ηλεία αλλά σχολεία έχουν κάνει μόλις δύο ημέρες κατάληψη και άλλα πέντε. Όπως το 4ο Λύκειο Πύργου, όπου οι μαθητές βρίσκονται και πάλι σε κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος του 15μελούς Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τόνισε πως το πρόβλημα στο σχολείο του είναι γενικότερο. Αυτό της Παιδείας… «Ο ρόλος της παιδείας και του σχολείου δεν είναι να αποφοιτούν από αυτό απλά οι μαθητές, αλλά να παράγει ανθρωπιστική παιδεία. Πιστεύω ότι με το νέο σύστημα καταργείται η έννοια του ανθρώπου και παράγουμε μόνο μαθητές οι οποίοι είναι εργαλεία και ξέρουν να χειρίζονται διάφορα πράγματα πολύπλευρα χάνοντας όμως την έννοια. Εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αντίθετοι με αυτό το οποίο συμβαίνει με τα παιδιά της Α’ και της Β’ λυκείου. Προσωπικά ανήκω στους μαθητές της Γ’ λυκείου αλλά με την κίνηση μου αυτή δηλώνω την συμπαράσταση μου στα παιδιά» ανέφερε ενώ στάθηκε και στους λόγους που έγινε κατάληψη τις προηγούμενες ημέρες. Ανάμεσα τους ήταν και τα σκουπίδια. «Πέρα από μαθητές είμαστε και ενεργοί πολίτες. Σε λίγους μήνες θα ψηφίζουμε για τον τόπο μας» εξήγησε ο Παναγιώτης, που ξεκαθάρισε πως αν δοθούν λύσεις στα προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται μια κατάληψη. 
Ο Χρήστος Τσουρούλιας μαθητής του 1ου Λυκείου Πύργου, αναφέρθηκε στη στήριξη των μαθητών του σχολείου του στην πανελλήνια αντίδραση που υπάρχει και το σχολείο του, έκλεισε το τελευταίο διήμερο. «Το νέο σύστημα δεν δίνει την ευκαιρία σε έναν μέτριο ή σε έναν κακό μαθητή να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανταμείβονται μόνο οι καλοί μαθητές και όλοι όσοι έχουν χρήματα για να πληρώνουν φροντιστήρια. Όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία τους και θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα αυτή» εξήγησε. 
Από το 3ο Λύκειο Πύργου, ο Παναγιώτης - Φώτης Γεωργακόπουλος, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των δύο ημερών και στάθηκε στον προβληματισμό που υπάρχει «Είμαι μαθητής της Β’ λυκείου. Πέρσι διαγωνιστήκαμε με το νέο σύστημα το οποίο μπορεί να είναι καλό αλλά δεν είναι καλά σχεδιασμένο. Είναι πολλά τα θέματα και ενώ κοντεύουμε να τελειώσουμε το πρώτο τετράμηνο δεν έχει ανοίξει η τράπεζα θεμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε. Οι καθηγητές δεν προλαβαίνουν να βγάλουν όλη την ύλη και διδάσκουν αυτά τα οποία εκείνοι θεωρούν βάση των περσινών δεδομένων και χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει φέτος. Πιστεύω ότι το νέο σύστημα είναι πολύ δύσκολο καθώς να δίνει ο μαθητής πανελλήνιες από την α΄ λυκείου δεν βοηθάει. Το νέο σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση τις δυνατότητες των μαθητών και όχι βάση των δυνατοτήτων της επόμενης τάξης. Κάποια από τα θέματα που γράψαμε εμείς πέρσι – όπως της Φυσικής- θα μπορούσε να είναι τρίτο θέμα στην Γ΄ Λυκείου». 
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος σχολίασε τις κινητοποιήσεις των μαθητών. «Είναι η δεύτερη ημέρα των καταλήψεων σχολικών μονάδων με κυρίαρχο αίτημα την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου για το Λύκειο, ένα Λύκειο το οποίο περιγράφεται κυρίως με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, ενός θεσμούς που θεωρούμε όχι μόνο αναχρονιστικό, αλλά ουσιαστικά θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο της λαϊκές οικογένειες γιατί δημιουργεί ένα έντονο κλίμα ανταγωνισμού αποτέλεσμα του οποίου είδαμε την περσινή χρονιά, με το φαινόμενο των 14.000 μαθητών της πρώτης τάξης που παραπέμφθηκαν για επανεξέταση τον Σεπτέμβρη. Η φετινή χρονιά – δεύτερο χρονιά εφαρμογής – άρα περιλαμβάνει και την πρώτη και τη δευτέρα λυκείου, προφανώς πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Θεωρούμε ότι το κύμα καταλήψεων των μαθητών που βάζει αυτό το ζήτημα, στοχεύει στην ουσία των αλλαγών στην εκπαίδευση. Θυμίζω ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί είχαμε ως βασικό αίτημα στις περσινές μας κινητοποιήσεις, την κατάργηση του νέου νόμου για το λύκειο, που περιλαμβάνει και την τράπεζα θεμάτων. Θεωρούμε ότι το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του αυτονομία και αυτοτέλεια και παράλληλα λέμε ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε στο πλευρό των μαθητών μας για το δίκαιο αίτημά τους την κατάργηση των εκπαιδευτικών νόμων» κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.


Εισαγγελική παρέμβαση στις καταλήψεις

Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις καταλήψεις στα σχολεία, ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιό της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων. Στην ουσία η κυρία Κουτζαμάνη παραπέμπει τους συναδέλφους της σε παλαιότερη εγκύκλιο του 2009, όταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν ο σημερινός Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες. Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη ενόψει της εμφάνισης του γνωστού φαινομένου, υπενθυμίζει  με την εγκύκλιο της την υπ΄ αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του κ. Τέντε. Μάλιστα, η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους της την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές. Να σημειωθεί ότι ο Τέντες στην εγκύκλιο του έκανε αναφορά ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λ.π. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί παρόμοια φαινόμενα καταστροφών, εξωσχολικών παρεμβάσεων, κ.λπ.


πηγή: http://ilialive.gr 


Επόμενο θέμα:

Συναντήθηκαν χθες, Γ. Γεωργιόπουλος –Δ. Σπύρου για το φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας





Προετοιμασία για μια   άρτια  διοργάνωση
Η διοργάνωση του 17ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 14ης Camera Zizanio ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου.  Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Ηλείας Τάκης Λιαρόπουλος και ο οργανωτικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος, συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που θα γίνουν επί δυο εβδομάδες, από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, στον Πύργο και άλλες πόλεις του νομού Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 
Ο κ.  Σπύρου έδωσε μια πρώτη εικόνα για το πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ και της 14ης Camera Zizanio καθώς και για τις παράλληλες εκδηλώσεις και ανέφερε ότι αναμένεται στον Πύργο η άφιξη πολλών αντιπροσωπειών από την Ευρώπη και την Ελλάδα και πλήθους καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, θεσμικών εκπροσώπων από το χώρο του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου και της κινηματογραφικής εκπαίδευσης και πολλών νέων δημιουργών που θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους ή θα συμμετάσχουν στα κινηματογραφικά εργαστήρια.
Ο κ. Γεωργιόπουλος   ανέφερε ότι η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες  για την απρόσκοπτη διοργάνωση του Φεστιβάλ και πρόσθεσε ότι ο θεσμός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει την αμέριστη υποστήριξή της τόσο για την επιτυχία των φετινών εκδηλώσεων, όσο και για την μελλοντική του πορεία.
Τι θα γίνει φέτος
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους  (Πύργος, 29 Νοεμβρίου-6 Δεκεμβρίου) συμμετέχουν περί τις 60 ταινίες από την Ευρώπη και άλλες χώρες, όλες πρόσφατης παραγωγής (2013-2014). 
Στα διαγωνιστικά προγράμματα της 14ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio (Πύργος, 29 Νοεμβρίου-6 Δεκεμβρίου), προβάλλονται περί τις 300  ταινίες παιδιών και εφήβων από την Ευρώπη, ενώ στο Διεθνές Πανόραμα (πληροφοριακό τμήμα), προβάλλονται περί τις 50 ταινίες από άλλες χώρες. 
Στα παράλληλα προγράμματα (Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Γαστούνη, Λεχαινά και άλλες πόλεις της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, 29 Νοεμβρίου-12 Δεκεμβρίου) προβάλλονται περί τις 30 ταινίες μεγάλου μήκους. Επίσης στο πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται: Κινηματογραφικά εργαστήρια σκηνοθεσίας, ντοκιμαντέρ, μοντάζ, φωτισμού, animation, 3D animation και κινηματογραφικής ανάλυσης,  Master classes, κινηματογραφικά αφιερώματα, ειδικές προβολές, μουσικές παραστάσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, παραστάσεις & εργαστήρια για μικρά παιδιά.

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΗ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.